Bylinky

Bylinky

Můžete je pěstovat jak na zahradě, tak v truhlíku za oknem nebo na balkóně. Vybíráme jim teplé a slunečné stanoviště – obzvláště pro středozemní druhy jako je rozmarýn, tymián či oregano. Rozmarýn i tymián můžeme využít v kuchyni na maso, brambory nebo pečenou zeleninu či bylinkové máslo. Tymián je také dobrý na čaj při nachlazení. Oregano a majoránku můžete použít na maso a k přípravě nejrůznějších dipů a omáček ke grilovaným masům. Další neopomenutelnou bylinkou je bazalka – vhodná k rajčatům, do salátů a nejrůznějším středomořským pokrmům. Meduňka se pak hodí jako přízdoba k sladkým dezertům a zmrzlinám, čajový nálev je uklidňující a je tak vhodný při nespavosti. Mátu využijete na výborný letní alko i nelko nápoj Mochito, k přípravě různých domácích limonád, jako čaj při žaludečních nevolnostech a k dozdobení dezertů.

U nás najdete rozmarýn, tymián obecný i citrónový, šalvěj, saturejku, majoránku a několik druhů oregana, bazalku červenou klasickou i trpasličí, několik druhů máty – peprná, banánová, čokoládová,…, meduňku a také přírodní sladidla jako je stévie nebo lipie. Samozřejmostí je, že vám poradíme při výběru i s tím, jak je pěstovat.

About Renata Kotalová